26 Ağustos 2018 Pazar

Uzun Ömürlü Kaplumbağa

Kaplumbağalar herkesinde bildiği gibi sert kabuklu, bazı türleri karada bazı türleri ise denizde yaşayan sürüngen bir hayvandır.

Kaplumbağalar Hakkında Bilgi

Hızları 2-10 km/sa geçmeyen kaplumbağalar uzunlukları 1,8 ile 2,2 değişebilir. Aynı zamanda 6-8 cm olan küçük kaplumbağalarda vardır. Küçük kaplumbağaların kütleleri 150 g civarındayken bazılarının 600 kg aştığı bilinmektedir. Kuluçkaya yattıklarında 70-110 yumurta bırakabilirler. Ömürleri 150 yıl sürebilen kaplumbağalar kış uykusuna yatarlar. Ama kış uykusuna yatmayan kaplumbağalarda mevcuttur.


Beslenme Şekilleri

Kaplumbağalar hem etçil hem otçul beslenebilirler. Doğada buldukları böcek, solucan gibi küçük canlılarla beslenirler. Aynı zamanda üzüm, karpuz, domates, marul ve sarı yapraklı bitkileri de yerler.

Görme ve İşitme Duyuları

Görme duyuları çok gelişmiştir. Bu nedenle gözleri çok keskindir.
Göz kapakları hareketli olmakla beraber üçüncü bir göz kapağı mevcuttur. Uzaktaki besinleri çok iyi görürler. Özellikle sarı rengi iyi algılarlar. İşitme duyuları ise fazla gelişmemiştir. Ve kulak kepçeleri yoktur.

Kaplumbağaların Yaşadığı Yerler

Dünya'da Antartika haricinde hemen hemen bütün kıtalarda bulunur. Ülkemizde de birçok kaplumbağa türü de vardır. Bunlardan ilgi çekici olanlarından Karetta Karettalar nesilleri tükenmek üzeredir.





Blog Adresim➡️➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.


25 Ağustos 2018 Cumartesi

Gördüğümüz Cisimlerin Önceki Hallerini Görüyoruz

Uzayda milyonlarca gezegen, yıldız ve gök cismi var. Bizim bunlardan Dünya üzerinden gördüğümüz cisimlerin bazıları bize yüzlerce hatta binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle biz her gün gökyüzünde gördüğümüz cisimlerin önceki hallerini görüyoruz. 1 ışık yılı = 9,5 trilyon kilometre eder. dakikada ise 18 milyon eder. Bize en yakın yıldız olan Güneş'in bize uzaklığı 149.6 km'dir. Yani biz Güneş'in 8 dakika önceki halini görürüz. Ama gökyüzündeki gördüğümüz bazı yıldızlar var ki bize 1000 ışık yılı uzaklıkta. Şu an gördüğümüz yıldızlar belkide sönmüş olabilirler.
Yıldızların kütlesi küçük olanların büyük olanlara göre ömürleri daha fazladır. Uzayda birçok sönmüş yıldız vardır. Yıldızların sıcakları sarı soğukları mavi görünümündedir.

Sadece uzayda da değil örneğin bilgisayar oyunu oynarken ışığında bir sınırı olduğu için bilgisayardaki görüntü ne kadar tanımlanmayacak kadar çok kısa sürede olsa bize geç geliyor.

Blog Adresi➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi tür bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.


21 Ağustos 2018 Salı

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel kısacası sonsuz basamaklı bir matematik sabitidir.


Peki Pi Sayısının Kaç Basamağı Biliniyor?

Pi sayısını şu ana kadar ezberleme rekoru Lu Chao adlı Çinliye aittir. Lu Chao pi sayısının 67 890 basamağını ezberlemiş. Ve bu olay tam 24 saat 4 dakika sürmüştür. 

Dünya Pi Günü

Her yıl 14 Martta kutlanan Dünya Pi Günü bir çok ülkede kutlanmaktadır. Dünya Pi Gününün 14 Martta kutlanma sebebi ise pi sayısını temsil etmesidir. 14 Mart (3/14) (3,14)

Pi Sayısını Nasıl Buluruz?

Pi sayısı birçok farklı yolla bulunabilir. Birkaçını aşağıda bulabilirsiniz fakat pi irrasyonel bir sayı olduğu için tam sonuç çıkmayabilir.

Buffon's Needle (Buffon'un İğneleri)

Bu yöntem aslında hem kolay hem de çok ilginç. Tek yapmanız gereken zemine kibrit çöpünün 2 katı uzunluğunda aralarla paraleller çizmeniz ve yaklaşık 20-25 adet kibrit çöpünü bu zemine yüksekten bırakmak. Daha sonra kullandığınız çöplerin sayısını çizgilere değen çöplerin sayısına bölün çıkan sonucu 2 ile çarpın çıkan sonuç pi sayısı olacaktır. Sonuç tam çıkmayabilir. Genelde 2,5-4,5 arası çıkacaktır.

Hadi bizde bu yöntemi kullanarak bir deney yapalım.


Önce kibrit çöplerin sayısını bulalım. (34)
Şimdi ise çizgiye değen çöpleri bulalım. (25)
Kibrit çöplerin sayısını çizgiye değenlerin sayısına bölelim. (1,36)
Sonucu 2 ile çarpalım. (2,72)
Sonuç 2,72 çıktı. Biraz öncede söylediğim gibi 2,5-4,5 arasında bir sonuç çıktı.



BLOG ADRESİ ➡️➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi tür bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynakça




29 Haziran 2018 Cuma

Uzayda Yaşam Var mı?

Uzay Nedir?

Uzay, içinde gök cisimlerini barındıran gök cisimlerinin dışında yer alan sonsuz boşluktur.

Uzay ile Evren Arasındaki Fark Nedir?

Uzay gök cisimlerinin dışında yer alan boşluk olurken evren uzay ve düğer tüm gök cisimlerini, galaksileri, yıldızları vb. kapsar.

Peki Uzayda Yaşam Var mı?


Sizce uzayda yaşam var mıdır? Bu sonsuz evrende her an genişlemekte olan bir yer. Kimse bu sorunun cevabını tam olarak bilmiyor. Uzay araştırmaları sonucunda bilim adamları evrende yaklaşık 6 milyar galaksi ve trilyonlarca yıldız olduğunu düşünüyorlar. Gezegenler ise sayılar ile anlatılamayacak kadar çok. Şu ana kadar günümüzde birçok "Uzayda Yaşam" konulu haberler var. Ama bunlardan çoğu  gerçek değil. Ama bu uzayda yaşam yok demek değil. İnsanoğlu sadece ay ve diğer bazı güneş sistemimizdeki gezegenleri keşfetmiş durumda. Yani hala keşfedilmeyi bekleyen milyarlarca gezegen, yıldız ve galaksi var.


Bilim adamları yaşam olma olasılığı olan bazı gezegenleri keşfetti. Örneğin;

 Gliese 581 D


Bu gezegen Dünya'ya 20 ışık yılı uzaklıkta ve Gliese 581 yıldızının etrafında dönmekte. Dünya'dan 6.8 kat büyük olan bu gezegen iklim koşulları elverişli. Dünya'ya çok benzemekte. Gezegende yeterli miktarda da su bulunuyor. 

Bu gezegen dışında daha birçok gezegende de yaşam olasılığı var. Hepsinin tek özelliği keşfedilmeyi bekliyor olmaları.


Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorum yapabilirsiniz.

16 Haziran 2018 Cumartesi

Çöl Piramitlerinin Gizemi

Piramit Nedir?

Tepeleri ortak noktada birleşen Mısır firavunlarının mezarlarına verilen addır.
   Hepimizin Mısır denildiğinden aklına piramit gelir. Peki piramitleri ne kadar iyi tanıyoruz?
   Piramitlerde bulunan taşlar yüzlerce kilometre öteden getirilir.Ve bu taşların bir tanesinin ağırlığı 20 ton kadardır. Yani 4 fil ile eş değer kütlede. Piramitler kimin için yapıldıysa onun doğum ve tahta çıktığı günler yıl içerisinde özel bir mekanizma sayesinde o odaya güneş ışığı yansıtılır. Piramitler hakkında diğer bir ilginç özellik ise taşlarının uzunluklarını oranlarsak pi sayısını bulabiliriz. Piramitler şaşırtıcı bir şekilde Dünya'nın merkezi olduğu söyleyebiliriz. Piramitler içine koyulan bitkilerin daha hızlı büyüyüp geliştiğini ispatlanmıştır. Mısırlıların bazı insanları mumyaladıklarını hepimiz biliriz. Hatta Mısırlılar kedileri çok sevdiği için evcil kedilerini bile mumyaladıkları kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Mısır piramitlerine giden bazı bilim adamları kaybolmuş. Bazıları ise mumyalardan gelen radyoaktif dalgalar sayesinde kanser olmasına sebep olmuştur. Mısırda bulunan birçok piramit vardır. Ama en eski piramitler Mezopotamya Uygarlıklarına dayanmaktadır. Bir piramitin yapım süreci yüzlerce hatta binlerce yıl alabilir.


Blog Adresi→→→ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorum yapabilirsiniz.

Ormanların Kralı Olarak Bilinen Aslanlar


Aslanlar herkesin bildi-ğinin aksine ormanlarda yaşamazlar. Genellikle Afrika açık arazilerinde yaşarlar. Kedigiller fa-
milyasından olan aslan-lar 10 ile 15 yıl arası yaşayabilirler. 1.2 metre boy uzunluğuna sahip olabilen aslanların er-kekleri 190 kg ,dişileri ise 130 kg ağırlığa ulaşabilir. Bazı erkek aslanlar ise 250 kg'yi aşabilir. Yetişkin bir aslan avlanma süreci boyunca saatte 80 km hızla koşabilir. Aslan yavruları dünyaya ilk geldiklerinde 25-30 cm ve 400-500 gram ağırlığında olurlar. Ve doğduklarında gözleri tamamen kapalıdır. Bilim adamları aslanla-rın iletişim kurabilmek için kuyruklarından faydalandıklarını düşü-
nüyorlar. Erkek aslanlar Dünya'nın bazı yerlerinde gücün sembolü olarak bilinir. Omuzları, göğsü ve ayakları kaslı bir yapıya sahiptir.
Doğadaki besinleri genelde geyikler, zebralar, antiloplar vb. Düş-manları ise son derece azdır. Örneğin; timsahlar, su aygırları vb.
Çok az ışıkta bile iyi görebilirler. Bu sayede aslanlar gece de avla-
nabilir. Ve çoğunlukla dişi aslanlar avlanır. Aslanların bir diğer ilginç özelliği de korku verici kükremeleridir. Yetişkin bir erkek aslanın kükremesi 3 km uzaklıktan bile duyulabilir. Avlanma sırasında avına sessizce yaklaşıp sivri pençeleriyle yakalar ve öldürür. Aslanların hayatlarının devam edebilmesi için günde 18 kg et yemek zorundadırlar. Aslanların sayısı da gün geçtikçe aşırı avlanmadan sayıları azalmaktadır. Bundan 2000 yıl önce Avrupa, Suriye, Irak ve İran'da 1 milyon aslan varken 1940 yılında 450 bin aslan kaldı. Günümüzde ise sadece 30 bin civarı aslan var. Aslanlar diğer kedilerin aksine yüzmeyi çok severler. 


Blog adresi →→→bilimteknooo.blogspot.com


Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanızda yorum yapabilirsiniz.

14 Haziran 2018 Perşembe

Et Yiyen Vahşi Bitkiler

 Etobur Bitkiler

Dünyanın çoğu yerinde yaşayan yaklaşık 600 türü bulunan bitki çeşitleridir.

Sinekkapan Bitkisi

Sinekkapan bitkisi veya Venüs Sinekkapanı 
ABD'nin güneydoğu-
sunda yer alan sulak yerlerde yaşayan etobur bir bitki türüdür. Genel-
likle sinek, sivrisinek ve örümcek gibi küçük canlılar ile beslenirler.
İçlerindeki salgılar sayesinde yapraklarına gelen böcekleri ve bazı diğer canlıları sindirir. Ve bu şekilde beslenirler. Sinekkapan bitkileri kulağa ürkütücü gelse de evlerde beslenebilir. Görüntü ve kokusu sayesinde canlıları kendine çeker. Yapışkan yüzeyi sayesinde üzerine gelen böcek ya da canlı kaçamaz. Bu şekilde sinekkapanın yemeği olur.

Güneş Gülü Bitkisi

Güneş Gülü sağlık alanında en çok tüketilen bitkilerden biridir.
Sağlık açısından faydalarının bulunduğu güneş gülü dünyanın birçok yerinde bulunmaktadır.
Güneş gülü bitkisi kendiliğinden yetişen uzun ve beyaz tüylü çiçeklere sahip olan bir bitkidir.
Ortalama 5-10 cm olan boyla-rıyla çok faydalılardır. Öksürük kesici, astım, bronşit ve verem hastalığına iyi gelir. Çoğu yerde çayı kullanılır. Bu yüzden sporcular ve direnci düşük olanlar için çokça tercih edil-
mektedir. Böcekleri çekici kokusuyla yapışkan sıvı ile böcekleri yer. Yapraklarında  iğne benzeri yapraklar vardır.

26 Şubat 2018 Pazartesi

Dikenleriyle Ünlü Kirpi

Kirpi
Kirpi kirpigiller familyasında böcek yiyen memeli türdür.  Kirpiler en çok Asya ve Avrupa olmak üzere nerdeyse tüm dünyada ve Türkiye`nin her yerinde yaşarlar.  Kirpiler gece avlanıp 0,5 ila 1 kg arasında olurlar. Çok az rastlanabilen 1,5 kgleri gözlenmiştir. Boyları ise 25-40 cm arasında olabilir. Kirpilerin bir diğer ilginç özelliklerinde biriside vücudunda bulunan 2 cmlik dikenleridir. Ortalama yaşları 6-18 yaşları arasındadır. Yaşam alanları genelde çalılıklar olur. Kirpilerin ülkemizde avlanıp zarar verilmesi tamammen yazaktır. Kirpilerin bir ilginç yönüde suda batmamalarıdır. Ülkemizde ve bazı diğer ülkelerde çok azda olsa yetişkin kirpiler evcilleştirilip evde beslenebiliyor. Bu kirpiler için pekte iyi sayılamaz. Çünkü kirpiler doğal hayatlarına bağlı olan hayvanlardır. Kirpiler ilgili şu bilgi çok iyi bilinmelidir. Bir kirpiye inek sütü asla verilmemelidir. Çünkü inek sütünde bulunan yüksek miktarda laktoz kirpiler tarafından sindirilemez. Bu nedenle yüksek miktarda laktoz aldıkları için yaşamlarını yitirebilirler. Halk arasında kirpi eti yemenin, fil hastalığına, egzamaya ve mayasıl hastalıklara iyi geldiği inanışı vardır ancak bunun bilimsel bir tarafı yoktur. İnsanların dayanabildiği tetanus zehiri miktarının 7 bin katına dayanıklı oldukları saptanmıştır. Böylece çok zehirli bazı böcek ve yılanları kolaylıkla avlayıp yiyebilirler. Ancak engerek zehiri gibi bazı zehirlere karşı da dayanıksızdır.


Kaynakça
http://www.ozelliklerinedir.com/kirpi-ozellikleri/

http://yumurtaliekmek.com/kirpi-nasil-bir-hayvandir/

Blog Adresi
bilimteknooo.blogspot.com

Bundan sonra her gün bir bilgi gelecektir. Hangi konuların gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtin.

25 Şubat 2018 Pazar

En İlginç Gezegenler

TrES-4

Şu ana kadar keşfedilen en büyük gezegen Gezegen Jüpiterden 1.8 kat daha büyük.
Dünya'ya yaklaşık olarak 1.500 ışık yılı uzakta yer alıyor.
2007 yılında keşfedilen bu gezegenin yaşı 2.9 milyon olduğu tahmin ediliyor.


OGLE-2005-BLG-390L b

Şimdiye kadar keşfedilen en soğuk gezegen-220 derece yüzeye sahip gezegen yaklaşık 28.000 ışık yılı uzaklıkta.
Bu gezegen ayrıca Dünya'ya çok benzemektedir.



WASP-12b

870 ışık yılı uzaklıkta yer alan gezegen şimdiye kadar keşfedilen en sıcak gezegen.
2008 yılında keşfedilen gezegenin yüzey sıcaklığı 2.200 derece olduğu tahmin edilmekte.
Analiz sonucunda, gezegenin atmosferinde yoğun miktarda metan ve karbon monoksit ve çok az miktarda su bulunduğunu ortaya koydu.


Coku Tau 4

Bilinen en genç gezegen olarak adlandırılır.
Yaklaşık 1 milyon yıl önce meydana geldi.



SWEEPS-10

En hafif gezegen olarak adlandırılan SWEEPS-10 yıldızı etrafındaki bir turunu 10 saatte tamamlıyor.
Gezegen ağırlığı ayın ağırlığını 10da biri kadar.





TrES-2b

En karanlık gezegen. Jüpiter boyutlarında olan gezegen 750 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.
Bilim adamları bu gezegenin ışığının %1ni bile yansıtmadığını öne sürdüler.




Her hafta yeni bir yaın gelecektir

Bloğu takipte kalın ve hangi konuda yayınların olması için yorumlarda belirtin..
               
bilimteknooo.blogspot.com