21 Ağustos 2018 Salı

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel kısacası sonsuz basamaklı bir matematik sabitidir.


Peki Pi Sayısının Kaç Basamağı Biliniyor?

Pi sayısını şu ana kadar ezberleme rekoru Lu Chao adlı Çinliye aittir. Lu Chao pi sayısının 67 890 basamağını ezberlemiş. Ve bu olay tam 24 saat 4 dakika sürmüştür. 

Dünya Pi Günü

Her yıl 14 Martta kutlanan Dünya Pi Günü bir çok ülkede kutlanmaktadır. Dünya Pi Gününün 14 Martta kutlanma sebebi ise pi sayısını temsil etmesidir. 14 Mart (3/14) (3,14)

Pi Sayısını Nasıl Buluruz?

Pi sayısı birçok farklı yolla bulunabilir. Birkaçını aşağıda bulabilirsiniz fakat pi irrasyonel bir sayı olduğu için tam sonuç çıkmayabilir.

Buffon's Needle (Buffon'un İğneleri)

Bu yöntem aslında hem kolay hem de çok ilginç. Tek yapmanız gereken zemine kibrit çöpünün 2 katı uzunluğunda aralarla paraleller çizmeniz ve yaklaşık 20-25 adet kibrit çöpünü bu zemine yüksekten bırakmak. Daha sonra kullandığınız çöplerin sayısını çizgilere değen çöplerin sayısına bölün çıkan sonucu 2 ile çarpın çıkan sonuç pi sayısı olacaktır. Sonuç tam çıkmayabilir. Genelde 2,5-4,5 arası çıkacaktır.

Hadi bizde bu yöntemi kullanarak bir deney yapalım.


Önce kibrit çöplerin sayısını bulalım. (34)
Şimdi ise çizgiye değen çöpleri bulalım. (25)
Kibrit çöplerin sayısını çizgiye değenlerin sayısına bölelim. (1,36)
Sonucu 2 ile çarpalım. (2,72)
Sonuç 2,72 çıktı. Biraz öncede söylediğim gibi 2,5-4,5 arasında bir sonuç çıktı.



BLOG ADRESİ ➡️➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi tür bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynakça




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder