16 Haziran 2018 Cumartesi

Ormanların Kralı Olarak Bilinen Aslanlar


Aslanlar herkesin bildi-ğinin aksine ormanlarda yaşamazlar. Genellikle Afrika açık arazilerinde yaşarlar. Kedigiller fa-
milyasından olan aslan-lar 10 ile 15 yıl arası yaşayabilirler. 1.2 metre boy uzunluğuna sahip olabilen aslanların er-kekleri 190 kg ,dişileri ise 130 kg ağırlığa ulaşabilir. Bazı erkek aslanlar ise 250 kg'yi aşabilir. Yetişkin bir aslan avlanma süreci boyunca saatte 80 km hızla koşabilir. Aslan yavruları dünyaya ilk geldiklerinde 25-30 cm ve 400-500 gram ağırlığında olurlar. Ve doğduklarında gözleri tamamen kapalıdır. Bilim adamları aslanla-rın iletişim kurabilmek için kuyruklarından faydalandıklarını düşü-
nüyorlar. Erkek aslanlar Dünya'nın bazı yerlerinde gücün sembolü olarak bilinir. Omuzları, göğsü ve ayakları kaslı bir yapıya sahiptir.
Doğadaki besinleri genelde geyikler, zebralar, antiloplar vb. Düş-manları ise son derece azdır. Örneğin; timsahlar, su aygırları vb.
Çok az ışıkta bile iyi görebilirler. Bu sayede aslanlar gece de avla-
nabilir. Ve çoğunlukla dişi aslanlar avlanır. Aslanların bir diğer ilginç özelliği de korku verici kükremeleridir. Yetişkin bir erkek aslanın kükremesi 3 km uzaklıktan bile duyulabilir. Avlanma sırasında avına sessizce yaklaşıp sivri pençeleriyle yakalar ve öldürür. Aslanların hayatlarının devam edebilmesi için günde 18 kg et yemek zorundadırlar. Aslanların sayısı da gün geçtikçe aşırı avlanmadan sayıları azalmaktadır. Bundan 2000 yıl önce Avrupa, Suriye, Irak ve İran'da 1 milyon aslan varken 1940 yılında 450 bin aslan kaldı. Günümüzde ise sadece 30 bin civarı aslan var. Aslanlar diğer kedilerin aksine yüzmeyi çok severler. 


Blog adresi →→→bilimteknooo.blogspot.com


Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanızda yorum yapabilirsiniz.

1 yorum: