26 Ağustos 2018 Pazar

Uzun Ömürlü Kaplumbağa

Kaplumbağalar herkesinde bildiği gibi sert kabuklu, bazı türleri karada bazı türleri ise denizde yaşayan sürüngen bir hayvandır.

Kaplumbağalar Hakkında Bilgi

Hızları 2-10 km/sa geçmeyen kaplumbağalar uzunlukları 1,8 ile 2,2 değişebilir. Aynı zamanda 6-8 cm olan küçük kaplumbağalarda vardır. Küçük kaplumbağaların kütleleri 150 g civarındayken bazılarının 600 kg aştığı bilinmektedir. Kuluçkaya yattıklarında 70-110 yumurta bırakabilirler. Ömürleri 150 yıl sürebilen kaplumbağalar kış uykusuna yatarlar. Ama kış uykusuna yatmayan kaplumbağalarda mevcuttur.


Beslenme Şekilleri

Kaplumbağalar hem etçil hem otçul beslenebilirler. Doğada buldukları böcek, solucan gibi küçük canlılarla beslenirler. Aynı zamanda üzüm, karpuz, domates, marul ve sarı yapraklı bitkileri de yerler.

Görme ve İşitme Duyuları

Görme duyuları çok gelişmiştir. Bu nedenle gözleri çok keskindir.
Göz kapakları hareketli olmakla beraber üçüncü bir göz kapağı mevcuttur. Uzaktaki besinleri çok iyi görürler. Özellikle sarı rengi iyi algılarlar. İşitme duyuları ise fazla gelişmemiştir. Ve kulak kepçeleri yoktur.

Kaplumbağaların Yaşadığı Yerler

Dünya'da Antartika haricinde hemen hemen bütün kıtalarda bulunur. Ülkemizde de birçok kaplumbağa türü de vardır. Bunlardan ilgi çekici olanlarından Karetta Karettalar nesilleri tükenmek üzeredir.





Blog Adresim➡️➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.


25 Ağustos 2018 Cumartesi

Gördüğümüz Cisimlerin Önceki Hallerini Görüyoruz

Uzayda milyonlarca gezegen, yıldız ve gök cismi var. Bizim bunlardan Dünya üzerinden gördüğümüz cisimlerin bazıları bize yüzlerce hatta binlerce ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu nedenle biz her gün gökyüzünde gördüğümüz cisimlerin önceki hallerini görüyoruz. 1 ışık yılı = 9,5 trilyon kilometre eder. dakikada ise 18 milyon eder. Bize en yakın yıldız olan Güneş'in bize uzaklığı 149.6 km'dir. Yani biz Güneş'in 8 dakika önceki halini görürüz. Ama gökyüzündeki gördüğümüz bazı yıldızlar var ki bize 1000 ışık yılı uzaklıkta. Şu an gördüğümüz yıldızlar belkide sönmüş olabilirler.
Yıldızların kütlesi küçük olanların büyük olanlara göre ömürleri daha fazladır. Uzayda birçok sönmüş yıldız vardır. Yıldızların sıcakları sarı soğukları mavi görünümündedir.

Sadece uzayda da değil örneğin bilgisayar oyunu oynarken ışığında bir sınırı olduğu için bilgisayardaki görüntü ne kadar tanımlanmayacak kadar çok kısa sürede olsa bize geç geliyor.

Blog Adresi➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi tür bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.


21 Ağustos 2018 Salı

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısı bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel kısacası sonsuz basamaklı bir matematik sabitidir.


Peki Pi Sayısının Kaç Basamağı Biliniyor?

Pi sayısını şu ana kadar ezberleme rekoru Lu Chao adlı Çinliye aittir. Lu Chao pi sayısının 67 890 basamağını ezberlemiş. Ve bu olay tam 24 saat 4 dakika sürmüştür. 

Dünya Pi Günü

Her yıl 14 Martta kutlanan Dünya Pi Günü bir çok ülkede kutlanmaktadır. Dünya Pi Gününün 14 Martta kutlanma sebebi ise pi sayısını temsil etmesidir. 14 Mart (3/14) (3,14)

Pi Sayısını Nasıl Buluruz?

Pi sayısı birçok farklı yolla bulunabilir. Birkaçını aşağıda bulabilirsiniz fakat pi irrasyonel bir sayı olduğu için tam sonuç çıkmayabilir.

Buffon's Needle (Buffon'un İğneleri)

Bu yöntem aslında hem kolay hem de çok ilginç. Tek yapmanız gereken zemine kibrit çöpünün 2 katı uzunluğunda aralarla paraleller çizmeniz ve yaklaşık 20-25 adet kibrit çöpünü bu zemine yüksekten bırakmak. Daha sonra kullandığınız çöplerin sayısını çizgilere değen çöplerin sayısına bölün çıkan sonucu 2 ile çarpın çıkan sonuç pi sayısı olacaktır. Sonuç tam çıkmayabilir. Genelde 2,5-4,5 arası çıkacaktır.

Hadi bizde bu yöntemi kullanarak bir deney yapalım.


Önce kibrit çöplerin sayısını bulalım. (34)
Şimdi ise çizgiye değen çöpleri bulalım. (25)
Kibrit çöplerin sayısını çizgiye değenlerin sayısına bölelim. (1,36)
Sonucu 2 ile çarpalım. (2,72)
Sonuç 2,72 çıktı. Biraz öncede söylediğim gibi 2,5-4,5 arasında bir sonuç çıktı.



BLOG ADRESİ ➡️➡️➡️ bilimteknooo.blogspot.com

Hangi tür bilgilerin gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz.

Kaynakça